Mijn footprint
Ik ben verre van perfect op impact gebied. Naarmate ik me meer verdiep kom ik steeds meer dingen tegen die ik wil veranderen. Met kleine stapjes pas ik mijn gewoontes aan. Ik schilder met aquarel (waterverf, dus op waterbasis), waarbij ik verf met zware metalen vermijd (zoals de cadmium kleuren). Voor sommige zwart, grijs en bruintinten worden olifantentanden gebruikt. Die kleuren vermijd ik door ze zelf te mengen. Voor sommige pigmenten en ook papiersoorten wordt ossengal, honing of gelatine gebruikt. Langzaam ben ik mijn pigmenten aan het vervangen zodat ik straks alleen nog vegan friendly materialen gebruik. Daarin ben ik al een heel eind op weg. Om te checken of iets vegan is, gebruik ik doublecheckvegan. Wil je graag dat jouw werk door vegan watercolors op vegan papier wordt gemaakt? Laat het me weten.
De impact van jouw proefschrift
Vraag je je af wat de footprint van je proefschrift zal zijn? Als je de juiste keuzes maakt is de impact van het drukken van je boekje waarschijnlijk gering. Met de ‘juiste’ keuzes bedoel ik: gebruik gecertificeerd papier en druk niet meer boekjes dan nodig.
FSC gecertificeerd papier
Als je je boekje laat drukken op FSC gecertificeerd papier is jouw papier op een verantwoorde wijze geproduceerd. FSC is een internationale organisatie die kijkt naar de hele keten: van verantwoorde bosbouw tot betaling van de arbeiders. Natuurlijk moet je papier wel bewerkt en getransporteerd worden. Gebruik je géén FSC gecertificeerd papier, dan ‘kost’ jouw proefschrift ongeveer één boom (uitgaande van een gemiddeld proefschrift van 200 pagina’s en een oplage van 200).
Genoeg, maar niet teveel boekjes
Moet echt iedereen een fysiek boekje hebben? Een optie is om alleen voor de mensen die je een tastbaar proefschrift wil geven een volledig boekje te drukken. Andere mensen zou je bijvoorbeeld een dunnere versie van je proefschrift kunnen geven met een samenvatting, het dankwoord en misschien andere informatie rondom je promotie. Je kunt overwegen om de appendices alleen online te zetten. Kijk wel even wat de regels van jouw universiteit zijn.
Online flipbook
Bij verschillende drukkerijen kun je van je proefschrift een online flipbook laten (zie voor een voorbeeld de website van Ridderprint). Check wel even bij je universiteit of je je proefschrift online mag zetten buiten de universiteitsbieb om. Je zou dan een beperkt aantal proefschriften kunnen laten drukken. De rest van de mensen krijgt een uitnodiging met een link naar je flipbook. Daarin kun je allerlei dingen bedenken: je zet de link op de dunnere versie van je proefschrift (zie hierboven) of je stuurt mensen alleen een uitnodiging met de link. Die uitnodiging kan dan wat groter zijn dan de boekenlegger, bijvoorbeeld in postkaartformaat, A5 of een dubbelgevouwen A4 zodat je een soort ‘programmaboekje’ krijgt zoals je ook in het theater vindt.