Mijn footprint

Ik ben verre van perfect op impact gebied. Naarmate ik me meer verdiep kom ik steeds meer dingen tegen die ik wil veranderen. Met kleine stapjes pas ik mijn gewoontes aan. Ik schilder met aquarel (waterverf, dus op waterbasis), waarbij ik verf met zware metalen vermijd (zoals de cadmium kleuren). Voor sommige zwart, grijs en bruintinten worden olifantentanden gebruikt. Die kleuren vermijd ik door ze zelf te mengen. Voor sommige pigmenten en ook papiersoorten wordt ossengal, honing of gelatine gebruikt. Langzaam ben ik mijn pigmenten aan het vervangen zodat ik straks alleen nog vegan friendly materialen gebruik. Daarin ben ik al een heel eind op weg. Om te checken of iets vegan is, gebruik ik doublecheckvegan. Wil je graag dat jouw werk door vegan watercolors op vegan papier wordt gemaakt? Laat het me weten.

De impact van jouw proefschrift

Vraag je je af wat de footprint van je proefschrift zal zijn? Als je de juiste keuzes maakt is de impact van het drukken van je boekje waarschijnlijk gering. Met de ‘juiste’ keuzes bedoel ik: gebruik gecertificeerd papier en druk niet meer boekjes dan nodig.

 

FSC gecertificeerd papier

Als je je boekje laat drukken op FSC gecertificeerd papier is jouw papier op een verantwoorde wijze geproduceerd. FSC is een internationale organisatie die kijkt naar de hele keten: van verantwoorde bosbouw tot betaling van de arbeiders. Natuurlijk moet je papier wel bewerkt en getransporteerd worden. Gebruik je géén FSC gecertificeerd papier, dan ‘kost’ jouw proefschrift ongeveer één boom (uitgaande van een gemiddeld proefschrift van 200 pagina’s en een oplage van 200).

 

Genoeg, maar niet teveel boekjes

Moet echt iedereen een fysiek boekje hebben? Een optie is om alleen voor de mensen die je een tastbaar proefschrift wil geven een volledig boekje te drukken. Andere mensen zou je bijvoorbeeld een dunnere versie van je proefschrift kunnen geven met een samenvatting, het dankwoord en misschien andere informatie rondom je promotie. Je kunt overwegen om de appendices alleen online te zetten. Kijk wel even wat de regels van jouw universiteit zijn.

 

Online flipbook

Bij verschillende drukkerijen kun je van je proefschrift een online flipbook laten (zie voor een voorbeeld de website van Ridderprint). Check wel even bij je universiteit of je je proefschrift online mag zetten buiten de universiteitsbieb om. Je zou dan een beperkt aantal proefschriften kunnen laten drukken. De rest van de mensen krijgt een uitnodiging met een link naar je flipbook. Daarin kun je allerlei dingen bedenken: je zet de link op de dunnere versie van je proefschrift (zie hierboven) of je stuurt mensen alleen een uitnodiging met de link. Die uitnodiging kan dan wat groter zijn dan de boekenlegger, bijvoorbeeld in postkaartformaat, A5 of een dubbelgevouwen A4 zodat je een soort ‘programmaboekje’ krijgt zoals je ook in het theater vindt.

Milieu vriendelijk proefschrift ontwerp

Proefschrift met samenvatting

Ideeën om samen iets te doen

Met je promotie bereik je behoorlijk wat mensen. Dat idee laat me de laatste tijd niet los. Ik heb het gevoel dat we daar iets mee kunnen, al ben ik nog niet helemaal uit over de precieze uitwerking. Het mooist is natuurlijk dat we iets verzinnen wat bij jou en je promotie past. Een paar ideeën:

 

Groeipapier:

Je hebt een beperkt aantal boekjes gedrukt en gegeven aan de mensen die het straks als pronkstuk in de kast zetten. Maar, je uitnodiging en stellingen zwerven rond en belanden in de prullenbak. Hoe zou het zijn als je die dingen op groeipapier zou laten drukken? In groeipapier zitten zaadjes. Je gast (de ontvanger van je proefschrift) plant het papier en er groeien bloemen uit. En daar komen natuurlijk weer bijen op af! Je gast heeft bloemen, de natuur heeft extra bloemen voor haar bijen en jij hebt een steentje bijgedragen. Samen met Ridderprint heb ik hier over nagedacht en Ridderprint heeft groeipapier in het assortiment genomen. Het is wel prijzig, omdat het papier met de hand geschept wordt.

 

Bijenvoedselbank:

Om even bij de bijen te blijven: word bijenvoedselbank en deel de zaden uit op je promotie. Zie het project van the pollinators.

 

Cadeau:

Vraag een lokaal gemaakt cadeau (waar geen transportkosten aan te pas komen) of laat je gasten doneren aan een natuurorganisatie. Op de website van Oxfam staan ook veel mooie initiatieven om iets terug te geven. Van het planten van bossen tot het doneren van een geit.

Groeipapier proefschrift stellingen ontwerp

Stellingen op groeipapier

Help mij deze lijst langer te maken

Dit lijstje wil ik heel graag nog langer maken met leuke ideeën. Mocht je tips hebben, laat het me weten! Ik denk ook graag met jou mee.