Over mij begint als dokter, in opleiding. Ik studeerde geneeskunde, deed een minor journalistiek, werkte als stagiair bij een medisch tijdschrift en begon daarna aan mijn opleiding tot dermatoloog. Eigenlijk wist ik al heel lang dat ik een andere richting uit wilde. In eerste instantie besloot ik om de opleiding af te maken en het papiertje in een la te doen. Het was toch nog maar één jaar? Tot iemand tegen me zei: “het is maar een jaar, maar wel een heel jaar van jouw leven”. En dus stopte ik een jaar vóór m’n diploma.

 

Ik wist dat ik iets creatiefs wilde doen, maar verder had ik geen idee. De toekomst was een wit vel. Ik volgde lessen modeltekenen aan de kunstacademie en een opleiding grafische vormgeving. Een paar oud-collega’s en een goeie vriendin gingen promoveren en vroegen mij of ik iets voor hun kaft wilde ontwerpen. Zo is het begonnen. Nu ben ik alweer een paar jaar verder en heb ik meer dan 150 proefschriftkaften ontworpen.

 

Wat ik leuk vind is het combineren van jouw persoonlijke verhaal met de wetenschap. Ik vind het ook heerlijk dat mijn hersenen iedere keer ‘aan’ moeten staan. Ik voel me een soort wetenschapsjournalist: steeds word ik weer bijgepraat over alles wat er gaande is. Mijn hersenen zijn inmiddels een ‘creatieve fontein’ geworden. Kwamen de ideeën eerst met druppels, het is nu een constante stroom. Ik weet precies wat ik moet doen: wandelen, fietsen en ’s morgens vroeg als ik net nog niet helemaal wakker ben komen de beste ingevingen. Meestal praat ik met jou, schrijf daarna een paar steekwoorden op mijn hand en ga dan aan de wandel. Zodra ik alles los kan laten, schiet me het idee te binnen.

 

Inmiddels komen de ideeën niet meer alleen naar aanleiding van een proefschrift, maar ook vanzelf. Op het moment ben ik daarom bezig met het maken van een prentenboek. Op dit moment is dat een project waarvan ik geen idee heb waar het naartoe gaat. Wat ik wel weet is dat het een verhaal is waar ongemerkt al mijn eigen waarden in zijn geslopen: ontdekken/avontuur, elkaar helpen, ieder heeft zijn eigen talent en ieder bewandelt zijn eigen pad. Ik heb zelf inmiddels een kleine collectie prentenboeken van andere illustratoren, waar ik met heel veel plezier in kijk. Met weinig woorden zijn het vaak prachtige werelden en rake boodschappen. Ooit hoop ik mijn prentenboek af te hebben. En als ik er dan ook nog iemand mee inspireer, is het écht helemaal af.

Dankjewel!

De foto’s op deze website zijn gemaakt door Veronica Morales. Zij maakt foto’s met gebruik van natuurlijk licht. Ze fotografeert met name creatieve zelfstandigen en helpt hen op die manier hun proces te laten zien. Verder heeft ze op haar website heerlijke recepten met daarbij foto’s om je vingers bij af te likken!